Slaný koláč kiš (quiche) má korene vo francúzskej kuchyni, no vďaka lahodnej chuti a rozmanitým kombináciám si nachádza obľubu na celom svete. Vďaka nášmu receptu si určite nájde pevné miesto aj vo vašej kuchyni.
Špenátový kiš s cherry paradajkami
Porcie
4
porcieČas prípravy
10
minútČas varenia
40
minútIngrediencie
500 g lístkového cesta
500 g baby špenátu
2 pl olivového oleja
3 vajcia
100 g cherry paradajok
100 g parmezánu ((môže byť aj iný tvrdý syr))
250 ml smotany 33% na šľahanie
1 jarná cibuľka so zelenou vňaťou ((môže byť aj pažitka))
2 strúčiky cesnaku
Soľ
mleté čierne korenie
muškátový oriešok
čili paprička
POSTUP
- Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vyložíme ním dno aj boky vymastenej okrúhlej nízkej formy.
- Špenát dôkladne umyjeme a hrubšie hlúbiky odrežeme. Jarnú cibuľku nadrobno nakrájame a orestujeme na olivovom oleji. Prisypeme špenát, pridáme roztlačený cesnak a štipku čili.
- Dusíme, kým špenát nezmäkne.
- Syr nastrúhame na hrubšom strúhadle, zmiešame s vajíčkami a so smotanou, ochutíme muškátovým orieškom, korením a soľou.
- Do syrovej zmesi pridáme dusený špenát, zamiešame a nalejeme na cesto.
- Uložíme polovičky cherry paradajok a vložíme piecť na 40 minút do predhriatej rúry na 180 stupňov.
- Po upečení vyklopíme a nakrájame na trojuholníky.