Ako sa dá spojiť západ a východ? Predstavte si, že v kuchyni. Austrálsko-taliansky majster kuchár Adam Swanson sa vydá na objavnú cestu, lebo chce poriadne spoznať spojenie talianskej a ázijskej kuchyne. Dostane sa do najrôznejších častí Ázie, kde sa stretne so slávnymi miestnymi kuchármi, s ktorými si vymení skúsenosti a suroviny. Adam Swanson prvýkrát vykúzli lákavé nové jedlo 9. júla o 20:00 hneď v dvoch po sebe idúcich epizódach v seriáli Zbiehajú sa sliny na cestoviny na televíznej stanici TV Paprika.
Adam Swanson sa narodil v Adelaide a je uznávaným šéfkuchárom a reštauratérom, ktorý je známy ako “kráľ cestovín”, hoci jeho majstrovstvo v oblasti jedla je veľmi rozsiahle. Je jedným z hrdých majiteľov a šéfkuchárom oceňovanej stredomorskej reštaurácie Zucca a pravidelne vystupuje v rôznych televíznych reláciách o varení. Jedným z nich je aj seriál Zbiehajú sa sliny na cestoviny, kde Swanson cestuje po Ázii, dáva sa do kopy s miestnymi kuchármi a spoločne s nimi vymýšľa jedlá, ktoré dokonale vystihujú nielen spojenie západnej a východnej kuchyne, ale aj kultúry.
Futbalista s láskou k jedlu
Swansonova mamina je Talianka z Neapola a otec Austrálčan. Swanson všetok svoj voľný čas v detstve trávil v rodinnej syrárni, kde si zamiloval najrôznejšie chute a vône babičkinej kuchyne. Pôvodne sa však vôbec nechcel stať kuchárom. Najskôr išiel za svojím futbalovým snom, ale kvôli zraneniam ho musel opustiť. Od svojich 17 rokov začal doma variť a piecť, čo ho začalo baviť tak, že sa rozhodol nasledovať svoju vášeň pre jedlo a stať sa šéfkuchárom.
Kuchár, ktorý rozdáva šťastie
Ako kuchár má Swanson tradičný štýl s využitím moderných kuchárskych techník. Kvalita jeho varenia podľa neho vychádza z používania čerstvých, sezónnych surovín a jednoduchosti. Sám používa približne 4-5 surovín. Rovnako dôležité je však pre neho udržiavať poriadok a čistotu, pretože všetko by malo mať v kuchyni svoje miesto. Každopádne Swansonovým hlavným cieľom je, aby boli jeho stravníci spokojní a aby im zostali spomienky na výborné jedlo.
Seriál Zbiehajú sa sliny na cestoviny, vďaka ktorému môžu diváci nahliadnuť pod pokrievku prípravy originálnych jedál, môžete sledovať od 9. júla 2023 na televíznej stanici TV Paprika vždy od 20:00.