Na Silvestra nás čaká dlhá noc. Budeme oslavovať príchod nového roka a, samozrejme, chcem si aj niečo dobré zajesť. Čo pripraviť, aby jedlo bolo vždy po ruke a mohli sme si z neho priebežne niečo zahryznúť?
Dobrou voľbou sú jednohubky – príprava je rýchla a sú skvelým pohostením aj k rôznym alkoholickým nápojom, ktoré oslava nového roka zákonite prináša. Veľmi rýchlo sa dajú pripraviť jednohubky s kačacou alebo husacou paštétou. Tieto paštéty sa dokonca hodia aj na chlebíčky dozdobené zeleninou.
Veka, rohlíky, či bageta
Na prípravu môžete použiť veku, rohlíky alebo bagetu. Ako zelenina sa hodia cherry rajčiny, čerstvá zelená paprika, môžete použiť aj červenú či žltú papriku, kolieska uhorky, samozrejme, dobrou voľbou je aj ľadový šalát, či kolieska redkvičky.
Ozdobte zeleninou
Praktická príprava je veľmi jednoduchá – nakrájeme si napríklad rožok na kolieska a potriete paštétou. Na každú porciu položíme kúsok čerstvej papriky – podľa vášho výberu. Ozdobiť môžete lístkom bazalky alebo petržlenovou vňaťou. Aby všetko držalo, upevníme ingrediencie špáradlom. Podobne môžete postupovať aj pri rajčinách, ktoré si najprv rozkrojíme. Ľadový šalát sa hodí na väčšiu plochu, teda na chlebíčky s vekou, ktoré natriete paštétou.
Po francúzsky
Kto má čas a chce si trocha postáť pri sporáku, môže k husacej paštéte pripraviť takzvanú brusnicovú redukciu – akúsi polevu na paštétu. Ako na to? Do kastróla dajte brusnicový a malinový džem, zalejte červeným vínom, pridajte trocha balzamika a čajovú lyžičku medu a všetko varte, kým nezhustne na sirup. Podávajte v miske, tak aby si hostia mohli lyžičkou preliať veku potretú hasacou paštétou. Alebo k na každú jednohubku dajte do stredu malú lyžičku brusnicovo-malinovej pochúťky.Je to typický francúzsky recept a skvelo vyzdvihne chuť husacej paštéty.
Spracovala vm
Foto: Viačeslav Šambazov