Včera sme vás informovali, že Coop Jednota prichádza s novou značkou alternatívnych výrobkov TOMU VER. Sú určené pre ľudí a laktózovou, či lepkovou intoleranciou, ale aj pre pacientov s histamínovou diétou. Obchodná sieť v rámci novej značky prináša aj zdravé produkty pre športovcov a každého, kto si potrpí na zdravú výživu.
Aby sme tieto produkty aj vedeli takpovediac dostať do praxe, teda začali z nich pripravovať jedlá, prináša Coop Jednota v spolupráci so šéfkuchárom Dávidom Géczym tri super zdravé recepty. Mimochodom, Dávid Géczy bude mať na televíznych obrazovkách kuchársku show pod názvom Netradičné recepty. Spolu s herečkou Zuzanou Vačkovou vám každý piatok popoludní navaria ďalšie zdravé jedlá.

RECEPT 1:
Farebný cviklový hummus s marinovanou hruškou
Počet porcií: 4
Príprava: 45 – 60 minút
Chutný, zdravý a navyše bez lepku a laktózy – tento cviklový hummus je ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú ľahkú a zároveň lahodnú pochúťku. Ak očakávate návštevu a chcete prekvapiť niečím originálnejším než tradičnými chlebíčkami, stavte na tento recept od kuchára Dávida Géczyho, ktorý poteší aj ľudí s rôznymi potravinovými intoleranciami.
Ingrediencie:
- ryžové krekry TOMU VER
- 250 g červenej repy
- 300 g predvareného cíceru aj so šťavou
- 3 lyžice tahini pasty
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- olivový olej podľa potreby
- 3 väčšie hrušky
- 1 dcl jablčného octu
- 1 zväzok čerstvého mladého tymianu
- 1 balenie píniových orieškov
- soľ, čierne korenie, cukor, voda
Postup:
Rúru predhrejeme na 200 °C. Červenú repu osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme do alobalu a pečieme približne 40 minút, kým nezmäkne.
Medzitým si v hrnci zmiešame jablčný ocot, vodu a cukor, privedieme do varu a pridáme na plátky nakrájané hrušky. Varíme do mäkka a necháme vychladnúť.
Píniové oriešky opražíme nasucho na panvici.
Upečenú cviklu necháme vychladnúť, ošúpeme a spolu s cícerom rozmixujeme dohladka. Pridáme citrónovú šťavu, tahini, soľ a postupne prilievame olivový olej, aby sme dosiahli krémovú konzistenciu.
Hummus servírujeme na chrumkavých ryžových krekroch TOMU VER, dozdobíme ich marinovanými hruškami, píniovými orieškami a čerstvým tymianom. Výsledkom je harmonická kombinácia sladkej, kyslej a orieškovej chuti, ktorú si zamilujete.

RECEPT 2
Recept aj pre ľudí s intoleranciami: Červená šošovica na smotane
Počet porcií: 4
Príprava: 45 – 60 minút
Ak hľadáte recept na chutné netradičné jedlo, ktoré zároveň môžu jesť aj ľudia s laktózovou intoleranciou či celiakiou, vyskúšajte červenú šošovicu na smotane. Aj autorom tohto receptu je kuchár Dávid Géczy, ktorý sa venuje príprave chutných netradičných a zároveň nutrične vyvážených jedál. Šošovica je bohatá na vlákninu a bielkoviny, výborne zasýti, pričom jej jemnú chuť krásne dopĺňajú aromatické bylinky a nakladané huby.
Ingrediencie:
- 500 g šošovice TOMU VER
- 250 ml smotany na šľahanie 30 % TOMU VER
- 2 väčšie cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice demi-glace alebo 1,5 l vývaru
- 3 mrkvy
- 2 petržleny
- 3 stonky stopkového zeleru
- 1 lyžička červenej papriky
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- 150 g nakladaných húb
- 30 g čerstvých byliniek (kôpor, koriander, petržlenová vňať)
- bylinkový olej
- soľ, čierne korenie
- voda podľa potreby
Postup:
Na panvici rozohrejeme olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Opekáme ju na miernom ohni 15 – 20 minút, kým nezíska zlatistú farbu. Pridáme najemno nasekaný cesnak, červenú papriku a na kocky nakrájanú zeleninu. Restujeme približne 30 sekúnd, aby sa chute prepojili, no aby cesnak a paprika nezhorkli. Zalejte vývarom alebo demi-glace a vodou, pridajte šošovicu a nechajte variť do mäkka. Keď je šošovica mäkká, prilejte smotanu a povarte ešte pár minút, kým omáčka dosiahne požadovanú konzistenciu. Dochuťte soľou a korením. Do hotovej omáčky pridajte nasekané čerstvé bylinky. Podávajte s nakladanými hubami, pokvapkané bylinkovým olejom a doplnené proteínovým chlebom alebo chrumkavými krekrami značky TOMU VER. Táto lahodná pochúťka je skvelou voľbou pre ľahký obed alebo večeru. Vyskúšajte si ju pripraviť s alternatívnymi potravinami TOMU VER, ktoré nájdete v predajniach COOP Jednota.

RECEPT 3
Chutný dezert bez kompromisov: Bezlaktózová panna cotta s ovocím
Počet porcií: 6
Príprava: 20 minút + tuhnutie
Rýchly lahodný dezert na panna cottu bez lepku a laktózy je správnou voľbou, ak očakávate návštevu a chcete mať istotu, že potešíte aj hostí s intoleranciami. Dezert si zamilujete pre jeho krémovú textúru a skvelú kombináciu chutí jemnej vanilky a výrazného sviežeho ovocia.
Ingrediencie:
- 6 plátkov želatíny
- 750 ml smotany na šľahanie 30 % TOMU VER
- 80 g kryštálového cukru
- 1 lusk pravej vanilky
- štipka nastrúhanej tonka fazuľky
- 700 g mrazených jahôd alebo iného ovocia
- lístky medovky
Postup:
Želatínu namočíme do studenej vody a necháme zmäknúť. Na miernom ohni povaríme smotanu s cukrom, vanilkou a tonka fazuľkou. Dbáme na to, aby zmes nezovrela, pretože želatína by po pridaní mohla stratiť svoje schopnosti. Pridáme želatínu, jemne premiešame, precedíme cez sitko a nalejeme do pripravených pohárov alebo misiek.
Keď panna cotta vychladne, dáme ju na niekoľko hodín alebo na noc stuhnúť do chladničky. Pred servírovaním zohrejeme na panvici mrazené jahody alebo iné ovocie. Vychladnutú ovocnú zmes nalejeme na stuhnutú panna cottu a dozdobíme lístkami medovky. Panna cotta je obľúbený dezert pre každú príležitosť.
Viera Mašlejová
Foto: autorka