Tuniská kuracina s petržlenovou omáčkou
Ingrediencie
4 polovičky kuracích pŕs (s kosťou a kožou)
- Na omáčku:
3 plné hrste najemno nasekanej hladkej petržlenovej vňate,
4 PL celých mandlí,
1 strúčik cesnaku,
125 ml olivového oleja,
2 ČL dijonskej horčice,
1 lyžička medu
¼ ČL hrubozrnnej morskej soli
- Na koreniacu pastu:
4 ČL celého koriandra,
2 ČL rasce,
2 ČL rímskej rasce,
2 ČL roztlčených červených čili papričiek,
2 PL olivového oleja,
1 ČL hrubozrnnej morskej soli
POSTUP
- mixéri najemno nasekáme čerstvú petržlenovú vňať, mandle a cesnak. Pomaly prilievame olej a všetko rozmixujeme na emulziu. Pridáme horčicu a med, osolíme a premiešame. Petržlenovú omáčku krátko pred podávaním ešte raz premixujeme.
- Celé korenie a nasekané kúsky čili 2 až 3 minúty mierne orestujeme na stredne veľkej panvici, kým nezačnú voňať. Potom ich rozdrvíme v mažiari alebo najemno pomelieme v mlynčeku na korenie, dáme do misy, prilejeme olej, osolíme a vymiešame na jemnú pastu.
- Kožu na prsiach prstami opatrne nadvihneme a odtiahneme tak, aby sa na širšom konci pri kosti neoddelila od mäsa. Do mäsa potom votrieme po 1 lyžičke koreniacej pasty, kožu opäť priklopíme a zvyšok pasty rovnomerne rozotrieme po koži. Kuracie prsia dáme na tanier a prikryjeme fóliou na potraviny. Pred grilovaním ich necháme asi 20 až 30 minút odstáť pri izbovej teplote. Grilujeme kožou nadol 3 až 5 minút, kým koža nezhnedne. Obrátime a ďalej grilujeme pod poklopom 20 až 30 minút, kým mäso nie je prepečené. Podávame s petržlenovou omáčkou, ako príloha sa hodí biela ryža.