Veľkonočný mazanec
Porcie
4
porcieČas prípravy
1
hodinaČas varenia
40
minútIngrediencie
470 g hladkej múky,
1 balíček sušeného droždia,
50 g cukru,
1 balíček vanilínového cukru,
1 balíček citrónovej kôry,
štipka soli,
250 ml vlažného mlieka,
100 g masla,
1 vajce,
1 bielok,
100 g mandľových plátkov,
200 g pomarančovej kandizovanej kôry,
100 g hrozienok,
1 žĺtok,
1 PL mlieka
POSTUP
- mise zmiešame múku s droždím, cukrom, vanilínovým cukrom, citrónovou kôrou a soľou.
- Pridáme mlieko, vajce, bielok a maslo a ručne vypracujeme hladké cesto, nakoniec zapracujeme mandľové plátky, kandizovanú kôru a hrozienka.
- Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút kysnúť na teplom mieste.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a vytvoríme guľatý bochník s priemerom asi 18 cm.
- Prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte ďalších 15 minút kysnúť.
- Potom ho potrieme žĺtkom rozmixovaným v mlieku. Do stredu ostrým nožom vytvoríme nie veľmi hlboký kríž. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.