Každá gazdinka pozná hrach obyčajný, ktorý je určený na lúpanie, následne na varenie a konzervovanie. Veľmi obľúbený je aj hrach cukrový, ktorý má sladké, dužinaté plody.
Dopestovať si môžete oba druhy. Pôda pod hrach by mala byť mierne zásaditá, priepustná, humózna a s drobnohrudkovitou štruktúrou, bez koreňov trvácich burín. Hrachu sa príliš nedarí v ílovitých a veľmi kamenistých či zmáčaných pôdach.Pre výsev hrachu platí jedno dôležité upozornenie – hrach môžeme pestovať na tom istom mieste až každé štyri roky. Hrach vysievame od marca do apríla, a to do riadkov, nie do hniezd. Starostlivosť o hrach vysiaty v riadkoch je totiž jednoduchšia. Jednotlivé semená vysievame asi 3 až 5 cm od seba podľa ich veľkosti, vzdialenosť medzi riadkami má byť asi 30 centimetrov. Platí zásada, že v ľahších – napríklad piesočnatých pôdach, treba vysievať hlbšie. Semená pred výsevom namočíme na niekoľko hodín do vody, aby napučali. Ak je vlhké a daždivé obdobie, nie je to potrebné.
Spracovala vm
Foto: shutterstock