V závislosti od odrody začína v tomto čase zber fazule. Pre zber tohto druhu platí, že fazuľové struky treba nechať na rastlinách, až kým samy čiastočne nevyschnú. Struky, ktoré sú ešte zelené, nechajte ďalej rásť.
Na zber si zvoľte slnečný deň. Trsy fazule, hrachu či bôbu vytrhnite aj s koreňmi, položte ich do tieňa na plachtu a nechajte voľne dosušiť na suchom a vzdušnom mieste. Potom struky otrhajte a zrná ručne vylúpnite. Iná možnosť, ktorú môžete tiež využiť je, že suchú vňať aj s nevylúpanými strukmi opatrne vymlátite na plachte jemnými údermi palicou. Zrná zbavte zvyškov listov a vňate preosievaním cez hrubšie sitá. Na suchom a teplom mieste vylúpanú fazuľu môžete nechať v otvorenej škatuli či v inej nádobe aj týždeň. Dokonale vysušené semená sú jedným z hlavných predpokladov dobrej trvanlivosti fazule. Strukoviny je najlepšie skladovať v sklených dózach. Takto sa k nim nedostanú škodcovia.
Spracovala: vm
Foto: Shutterstock