Horúce dni si čoraz viac pýtajú svoj priestor. So stúpajúcimi teplotami by sme si mali posvietiť na náš jedálniček. Odporúča sa zaradiť do menu listové šaláty, sezónnu zeleninu a nakombinovať ju s viacerými variantami stráviteľných bielkovín. Medzi nimi nájdete napríklad hydinu, ryby, ale aj ľahké syry či vyhľadávané tofu a strukoviny. Potešte svojho otca skvelým jedlom!
Ľahkosť na tanieri
Zabudnite na mastné, ťažké či vyprážané jedla a otvorte sa ľahším možnostiam v horúcich dňoch. Hoci, pokušenia sú na každom rohu, v Lidl predajniach nájdete kvalitné potraviny za dostupné ceny, z ktorých si dokážete bez problémov vytvoriť svoju vlastnú týždennú jedálnu ponuku. V rámci nej aj dezerty v podobe čerstvého ovocia či štiav a smoothie z nich.
Rýchlo a chutne
Čo k obedu? Marcel Ihnačák radí, ako rýchlo vykúzliť chutný obed, ktorý vás zasýti, no zároveň vám z neho nebude ťažko:
„Šaláty sú vždy správna voľba. Odporúčam napríklad grécky šalát so špargľou a syrom halloumi, ktorý si zvládnete pripraviť do 30 minút. Všetky suroviny pritom nájdete pod jednou strechou – v Lidli. Váš zoznam by mal vyzerať nasledovne: halloumi Eridanous, dijonská horčica, med, balsamico, olivový olej, morská soľ Kania, čierne korenie, cesnak, zelená špargľa, uhorka, reďkovky, cherry paradajky, lahôdková cibuľka, hrsť rukoly a poľníčka. V prvom kroku si pripravte balsamicový dresing. Do misky stačí pridať dijonskú horčicu, med a balsamico, ktoré si zmiešate a popritom prilejete asi 100 ml olivového oleja. Podľa chuti osolíte, okoreníte a pridáte 1 rozpučený strúčik cesnaku.
Opätovne premiešate a necháte chvíľu odpočívať, aby sa chute pekne prepojili. V druhom kroku prejdete k príprave samotného šalátu. Začnite so špargľou. Očistite ju so škrabkou do 2/3 (hlavičky nešúpte) a umyte ju. Drevnaté konce približne 1 – 2 cm odporúčam odrezať a následne špargľu oblanšírujte v osolenej vriacej vode. Potom už len scediť, pokvapkať olivovým olejom a nechať trochu vychladnúť. Ďalej očistenú uhorku rozrežiete na polovice. S malou lyžičkou sa pokúste vydlabať jadierka a nakrájajte ju na menšie kúsky. Preložíte do misky a postupne pridáte aj ostatnú zeleninu, a teda reďkovku, cherry paradajky, lahôdkovú cibuľku a oblanšírovanú špargľu. Môžete ešte dochutiť korením a zľahka premiešať. Úplne nakoniec pridajte umytú a usušenú rukolu a poľníček. Syr halloumi rozrezaný na polovice opečiete na rozohriatej panvici s trochou oleja dozlatohneda. Pri servírovaní ho viete ešte nakrájať na tenšie plátky. Polejte dresingom a je to,“ dodáva šéfkuchár.
Eridanous, Halloumi syr na grilovanie, Lidl, 3,49 €
Rukola, Lidl, 1,29 €
Reďkovky, Lidl, 1,06 €